W kuchni, czyli miejscu, którym przygotowuje się posiłki i napoje, woda jest absolutnie niezbędna. Nie może ona jednak być byle jaka – jej jakość jest ważna zarówno dla zdrowia domowników, jak i żywotności wielu maszyn takich jak zmywarka czy ekspres do kawy. Jeśli standardowa woda w kranie nie jest najlepszej jakości, mieszkańcy często decydują się na wybór filtra. Jak więc wybrać ten idealne dostosowany do danych potrzeb? W dzisiejszym wpisie przedstawimy kilka propozycji, które z pewnością odpowiedzą na pytanie “jaki filtr wody wybrać do kuchni”.
Filtr pod zlewem
Jeśli szuka się odpowiedzi na pytanie jaki filtr do wody w kuchni będzie najwygodniejszy i najbardziej wydajny, zdecydowanie jest nią ta propozycja. Filtry pod zlewem to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą stale mieć dostęp do czystej, oczyszczonej wody bez obaw o ciągłą wymianę – zmieniać je należy raz na około 6-12 miesięcy w zależności od rodzaju. Ten typ filtrów jest zazwyczaj bardzo wydajny, ponieważ podłączany jest bezpośrednio do linii wodnej. Skuteczność w tym przypadku zależy jednak od konkretnego wyboru, a warto zauważyć, że jest on całkiem spory. Obecnie na rynku znaleźć można wiele różnorodnych wariantów np. takie z aktywnym węglem, ceramiczne, a nawet systemy odwróconej osmozy. Coś, na co należy zwrócić uwagę, to także fakt, że wymagają one profesjonalnej instalacji, a także posiadania znaczącego miejsca pod zlewem. Oznacza to, że propozycje te mogą nie sprawdzić się w przypadku niewielkich pomieszczeń, w których zagospodarowany jest każdy zakamarek.
Filtr dzbankowy
Dzbanek z filtrem to prawdopodobnie najprostszy i najtańszy sposób na oczyszczanie wody w domu. Z tego powodu ta metoda filtracji cieszy się sporą popularnością wśród wielu mieszkańców zarówno domów jak i mieszkań. Ich największą zaletą jest łatwość w użyciu i nieoceniona wygoda. Dzbanek można dowolnie przenosić z kuchni do innych pomieszczeń, dzięki czemu zawsze i wszędzie ze sobą można mieć dostęp do czystej wody do picia. Oczyszczanie zachodzi dzięki wkładowi, który redukuje niektóre zanieczyszczenia, takie jak chlor, metale ciężkie i pestycydy. W tym przypadku także istnieją różnorodne rodzaje np. podnoszące pH czy filtry magnezowe. Jednocześnie mogą one poprawić smak i zapach wody. Jeśli jednak komuś zależy na wydajności, dzbanek nie jest jednak najlepszym wyborem. Wkłady trzeba wymieniać średnio co miesiąc, a ilość filtrowanej wody jest bardzo limitowana, dlatego jest to dobry wybór raczej w przypadku, kiedy ktoś używa tej wody tylko do spożywania.
Filtr kranowy
Filtry kranowe, zwane także napełniającymi, to kolejna propozycja, która tym razem jest przytwierdzona bezpośrednio do kranu. Ich największą zaletą jest to, że nie zajmują żadnego dodatkowego miejsca, a ponadto są łatwe w montażu i nie wymagają zatrudniania w tym celu profesjonalistów. Ta opcja to dobry kompromis pod względem wydajności, porównując dwie poprzednie propozycje. Zazwyczaj wymagają one jednak wymiany średnio co 1-2 miesiące.
Wybór odpowiedniego filtra do wody zależy od wielu czynników. Budżet, dostępność miejsca na instalację oraz indywidualne potrzeby odgrywają istotną rolę podczas ostatecznej decyzji. Zawsze warto skonsultować się z fachowcem, który pomoże wybrać najlepsze rozwiązanie dopasowane do specyfiki danej kuchni. Inwestycja w dobrą jakość wody to inwestycja w zdrowie i żywotność sprzętu używanego w tym pomieszczeniu.